Tuesday, January 29, 2008

Χιονίζει!

Από χτες, στα βόρεια προάστια των Αθηνών άρχισαν να πέφτουν νιφάδες χιόνι. Λες κι αηδίασε ο καιρός με τη δυσωδία που αποπνέει τελευταία η πολιτική σκηνή της χώρας, και είπε να την ξεπλύνει με λίγες αγνές νιφάδες καθαρό χιόνι. Μπορούν με βαμβάκι να σβήσουν άραγε γεγονότα γραμμένα με ροζ μελάνι πάνω στα μάρμαρα του Παρθενώνα;

Thursday, January 24, 2008

Παζάρι βιβλίων στην πλατεία Κλαυθμώνος

Για να μην «σκοτώνονται» τα βιβλία, όταν «γεράσουν», το «ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ», για δέκα ημέρες, είναι και πάλι κοντά μας.

Σύνθημα προς τους βιβλιόφιλους: «Υιοθετήστε ένα βιβλίο, για να μην πολτοποιηθεί!»


Από Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου, μία έκθεση βιβλίου, διαφορετική από τις καθιερωμένες, μία μεγάλη Γιορτή γνωριμίας με το Βιβλίο, για 13η συνεχή χρονιά, από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.


Οι τιμές, όπως πάντα, με την εγγύηση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, θα σας εκπλήξουν: 1,00 1,50 2,00 3,00 3,50 4,00 4,50 κ.ο.κ.


Το ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ 2008, 1 έως 10 Φεβρουαρίου, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:45 το βράδυ.


'Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι'- ισχύει αυτό τελικά;;

Προ ημερών αποφασίσαμε να πάμε θέατρο. Καλή παράσταση, ακόμα καλύτερη η παρέα, περάσαμε όμορφα. Μετά το τέλος της παράστασης,- ήταν νωρίς ακόμα- θελήσαμε να καθήσουμε κάπου για κουβεντούλα και ποτό. Τα βήματά μας μας έφεραν έξω από γνωστό cafe- bar μεγάλου βιβλιοπωλείου στην αρχή της οδού Σταδίου. Ενδιαφέρουσα διακόσμηση και μουσική, χαμηλός φωτισμός, 'γιατί όχι;' σκεφτήκαμε.

Ανεβαίνουμε (ο χώρος του bar λειτουργεί στον όροφο), καθόμαστε, και περιμένουμε να έρθει η κοπέλα προκειμένου να δώσουμε την παραγγελία μας. Εκείνη, μόλις έρχεται, μας ενημερώνει πως η κουζίνα είναι κλειστή, επομένως το μόνο που μπορεί να μας προσφέρει το κατάστημα είναι ποτό. Εντάξει, εξάλλου για ποτό είχαμε έρθει κι εμείς. Της λέμε τι θέλουμε και μόλις φεύγει συνεχίζουμε την κουβέντα μας. Σε μισό λεπτό ξανάρχεται και μας ενημερώνει πως σε λίγο στο χώρο θα ξεκινήσει 'μουσική πρόβα', να το γνωρίζουμε μήπως ενοχληθούμε από τη φασαρία, και φεύγει.

Σε διπλανό τραπέζι, από την ώρα που ήρθαμε, καθόταν γνωστός κοσμικός από το χώρο της δικηγορίας, με παρέα. Λίγο μετά, αφότου παραγγείλαμε, ο εν λόγω κύριος ζητά από την κοπέλα να του φέρει παγωτό- κάτι που είχε προ ολίγου ζητήσει και μια φίλη από την παρέα μας, λαμβάνοντας ωστόσο αρνητική απάντηση ('η κουζίνα είναι κλειστή, λυπάμαι'). Σε πέντε λεπτά εμφανίζονται δύο ευμεγέθη μπολ με παγωτό, προς το διπλανό τραπέζι.

Αποφασίζω να επέμβω. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά;; 'Παρακαλώ! Θα θέλαμε κι εμείς μια μερίδα παγωτό, βανίλια'. Η κοπέλα έρχεται στο τραπέζι μας και μας κοιτάζει 'απολογητικά':

-Λυπάμαι, σας είπα ότι η κουζίνα έχει κλείσει.
-Μα το παγωτό δεν παρασκευάζεται αυτή τη στιγμή, έτοιμο είναι κι εσείς μονάχα το σερβίρετε. Εξάλλου στο διπλανό τραπέζι δε νομίζω πως η κλειστή κουζίνα αποτέλεσε εμπόδιο ...
-Ναι, το ξέρω, αλλά να, τι να πω, δεν μπορούσα να το αρνηθώ. Λυπάμαι που σας στεναχώρησα (!), να έρθετε ένα πρωί να σας κεράσω όσο παγωτό θέλετε.

Καλή μου κοπέλα, καθόλου δε μας 'στεναχώρησες'. Μας υποτίμησες, καθώς μας φέρθηκες σαν να ήμαστε πελάτες β' κατηγορίας. Και προφανώς δε σκοτιστήκαμε καθόλου για το παγωτό. Με τη διάκριση εις βάρος μας θιχτήκαμε και προσβληθήκαμε.

Προφανώς κάποιοι ήθελαν το χώρο 'όλο δικό τους' εκείνη την ώρα. Έστω, δεκτό. Αφού δεν επιθυμούσαν, ωστόσο, την παρουσία τρίτων, όφειλαν από την αρχή να μας πουν πως δεν δέχονταν πελάτες το συγκεκριμένο βράδυ. Όχι να μας αφήσουν να καθήσουμε, να παραγγείλουμε, κι έπειτα να μας φερθούν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Διότι τελικά, πέσαμε θύματα ρατσισμού. Κοινωνικού ρατσισμού.

Monday, January 14, 2008

Νέος φεγγάρης

Μια μικρή, κίτρινη φλουδίτσα στον ουρανό, φωτίζει το σκούρο μπλε σεντόνι.

-Πιάσε κάτι χρυσό και κάνε μια ευχή!
-Δεν έχω τίποτα χρυσό...
-Να, πιάσε τη βέρα μου.

Κάθε που ξεμυτίζει καινούριο φεγγάρι, σαν να γυρίζω πάλι πίσω, όταν ήμουν μικρή... Κοίταζα τότε συνωμοτικά το φεγγάρι και του έκλεινα το μάτι, σαν να του έλεγα: 'Ξέρεις εσύ τι σου ζητάω, θα το πραγματοποιήσεις, έτσι;'

Friday, January 11, 2008

Επείγον: Βοηθείστε να βρεθεί ο ασυνείδητος

Η παρακάτω απεγνωσμένη παράκληση είναι από την κυρία Πλέσσα Ειρήνη:

'Βοήθεια. Σας εκλιπαρώ σα μάνα. Στις 17-2-2007, στο Ηράκλειο Κρήτης, περιοχή Θέρισος, Κονδυλάκη 30, ώρα 17.15, έγινε ένα τρομερό δυστύχημα με νεκρό το γιο μου, ένα αγγελούδι 23 ετών. Διερχόμενο jeep, παραβιάζοντας stop, παρέσυρε και εγκατέλειψε το παιδί μου, που περνούσε με τη μηχανή του. Πέθανε μετά από λίγο. Δε μπορώ να αναφέρω κάποιο άλλο στοιχείο. Μολονότι έχει περάσει καιρός, σας παρακαλώ, αν γνωρίζετε το παραμικρό, καλέστε στο 2102029145, είναι ανάγκη. Στείλτε το και σε άλλες σελίδες. Βοηθείστε να βρεθεί ο ένοχος και να μη χαθούν άλλες άδικ(α) ψυχές.'


Ας το αναδημοσιεύσουμε, όσοι περισσότεροι γίνεται, στα blog μας.