Monday, September 17, 2007

Μια είδηση που πέρασε στα 'ψιλά'


Πριν μερικές εβδομάδες, συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Αυγούστου, ένας νεαρός Νιγηριανός, ο Tony Onyoha, σκοτώθηκε πέφτοντας από τον πρώτο όροφο σε καφετέρια στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η μοιραία κίνηση- ματ σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγει από τους διώκτες του (δύο άτομα με πολιτικά και συμπεριφορά μπάτσου). Το 'έγκλημά' του: πουλούσε παράνομα cds.

Σύμφωνα με τον αδελφό του, τα όργανα της τάξης, ένα χρόνο πριν, τον είχαν πιάσει στο ίδιο μέρος, του είχαν σπάσει το πόδι και τον είχαν οδηγήσεο στο αυτόφωρο για τα παράνομα cds. Έναν άνθρωπο που ούτε έκλεψε, ούτε σκότωσε, ούτε ενόχλησε κανέναν...

Σε έντυπο κυριακάτικης εφημερίδας διάβασα ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από πέντε Νιγηριανούς, συμπατριώτες και συναδέλφους του Tony στην Αθήνα. Μέσα από τα λόγια τους άνοιξαν οι πύλες ενός άγνωστου για μας κόσμου.

Ότι η πώληση παράνομων cds δεν είναι για τους πλανόδιους Νιγηριανούς κερδοφόρα επιχείρηση, είναι πιστεύω προφανές. Θα ήμασταν το λιγότερο αφελείς, αν θεωρούσαμε ότι τα 5 ευρώ ανά cd, τα οποία με 'σκληρά παζάρια' γίνονται και 4 ή 3, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να γίνει πάμπλουτος, ή έστω, να συγκεντρώσει κάποιο κεφάλαιο. Φαίνεται ξεκάθαρα- σε όσους έχουν την τόλμη και την ειλικρίνεια να το δουν- πως οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές δεν κερδίζουν ούτε τα προς το ζην.

Αυτό όμως που πολλοί αγνοούμε είναι η ντροπή που νιώθουν γι'αυτό που κάνουν. Οι περισσότεροι από τους πλανόδιους Νιγηριανούς δεν είναι, όπως νομίζουμε, τυχαίοι, αμόρφωτοι μετανάστες. Πρόκειται συνήθως για νεαρούς απόφοιτους σχολών όπως η Νομική, τα Μαθηματικά και οι Πολιτικές Επιστήμες, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

Οι πιο κακεντρεχείς από εμάς θα σχολιάσουν: 'Μπα, έχει και Πανεπιστήμια η χώρα τους; Καμία σχέση με τα δικά μας, ποιος ξέρει τι θα τους μαθαίνουν εκειπέρα'. Σοβαρά ρε παιδιά;;; Δηλαδή να υποθέσουμε ότι όλοι όσοι αποφοιτούν από την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι άνθρωποι με ανοιχτούς ορίζοντες, πνευματικές ανησυχίες και διάθεση να προσθέσουν κι εκείνοι ένα 'λιθαράκι στον τόπο'; Να θεωρήσουμε ότι έχουν όλοι αυτοί κάτι εποικοδομητικό να πουν και να προσφέρουν στην κοινωνία απλώς και μόνο επειδή κραδαίνουν επιδεικτικά ανά χείρας το πολυπόθητο πτυχίο τους; Ή να πιστέψουμε ότι ακριβώς επειδή στη Νιγηρία οι άνθρωποι δεν αλλάζουν κινητό, τηλεόραση και αυτοκίνητο με τη συχνότητα που τα αλλάζει ο δυτικός κάτοικος του 'πολιτισμένου' κόσμου, δεν υπάρχουν Νιγηριανοί που επιθυμούν να μορφωθούν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, Νιγηριανοί που έχουν όραμα για έναν κόσμο με λιγότερες ανισότητες και ρατσιστικές διακρίσεις;


Καλό σου ταξίδι Tony, σε έναν κόσμο πιο φιλόξενο από αυτόν που άφησες...




υ.γ. 1: Κάποιοι από μας, ακόμα πιο κακεντρεχείς, θα θελήσουν να υποστηρίξουν πως οι ίδιοι οι Νιγηριανοί φταίνε, διότι εκείνοι διάλεξαν το δρόμο της παρανομίας. Αλήθεια;;; Δε νομίζω πως αυτοί οι άνθρωποι σπούδασαν επιστήμη με όνειρο να έρθουν στην Ελλάδα να πουλήσουν παράνομα cds. Μην τους υποτιμάτε τόσο. Όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά το ρατσισμό και τις δυσκολίες που αντμετωπίζουν, που τους στερούν τη δυνατότητα να εργαστούν σε κάποια άλλη δουλειά. Το θέμα δεν είναι αν στηρίζουμε τα πλαστά cds. Είναι αν δεχόμαστε το δικαίωμα του άλλου σε μια καλύτερη ζωή, όταν αυτός ο 'άλλος' είναι διαφορετικός από εμάς.

υ.γ.2: Οι δικοί του ακόμα περιμένουν να πάρουν άδεια παραμονής, ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν μέχρι τη Νιγηρία για να θάψουν τη σορό του Tony, και να ξαναγυρίσουν.

υ.γ.3: Η φωτογραφία είναι από το http://www.mkaragiannis.blogspot.com. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ