Thursday, January 24, 2008

'Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι'- ισχύει αυτό τελικά;;

Προ ημερών αποφασίσαμε να πάμε θέατρο. Καλή παράσταση, ακόμα καλύτερη η παρέα, περάσαμε όμορφα. Μετά το τέλος της παράστασης,- ήταν νωρίς ακόμα- θελήσαμε να καθήσουμε κάπου για κουβεντούλα και ποτό. Τα βήματά μας μας έφεραν έξω από γνωστό cafe- bar μεγάλου βιβλιοπωλείου στην αρχή της οδού Σταδίου. Ενδιαφέρουσα διακόσμηση και μουσική, χαμηλός φωτισμός, 'γιατί όχι;' σκεφτήκαμε.

Ανεβαίνουμε (ο χώρος του bar λειτουργεί στον όροφο), καθόμαστε, και περιμένουμε να έρθει η κοπέλα προκειμένου να δώσουμε την παραγγελία μας. Εκείνη, μόλις έρχεται, μας ενημερώνει πως η κουζίνα είναι κλειστή, επομένως το μόνο που μπορεί να μας προσφέρει το κατάστημα είναι ποτό. Εντάξει, εξάλλου για ποτό είχαμε έρθει κι εμείς. Της λέμε τι θέλουμε και μόλις φεύγει συνεχίζουμε την κουβέντα μας. Σε μισό λεπτό ξανάρχεται και μας ενημερώνει πως σε λίγο στο χώρο θα ξεκινήσει 'μουσική πρόβα', να το γνωρίζουμε μήπως ενοχληθούμε από τη φασαρία, και φεύγει.

Σε διπλανό τραπέζι, από την ώρα που ήρθαμε, καθόταν γνωστός κοσμικός από το χώρο της δικηγορίας, με παρέα. Λίγο μετά, αφότου παραγγείλαμε, ο εν λόγω κύριος ζητά από την κοπέλα να του φέρει παγωτό- κάτι που είχε προ ολίγου ζητήσει και μια φίλη από την παρέα μας, λαμβάνοντας ωστόσο αρνητική απάντηση ('η κουζίνα είναι κλειστή, λυπάμαι'). Σε πέντε λεπτά εμφανίζονται δύο ευμεγέθη μπολ με παγωτό, προς το διπλανό τραπέζι.

Αποφασίζω να επέμβω. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά;; 'Παρακαλώ! Θα θέλαμε κι εμείς μια μερίδα παγωτό, βανίλια'. Η κοπέλα έρχεται στο τραπέζι μας και μας κοιτάζει 'απολογητικά':

-Λυπάμαι, σας είπα ότι η κουζίνα έχει κλείσει.
-Μα το παγωτό δεν παρασκευάζεται αυτή τη στιγμή, έτοιμο είναι κι εσείς μονάχα το σερβίρετε. Εξάλλου στο διπλανό τραπέζι δε νομίζω πως η κλειστή κουζίνα αποτέλεσε εμπόδιο ...
-Ναι, το ξέρω, αλλά να, τι να πω, δεν μπορούσα να το αρνηθώ. Λυπάμαι που σας στεναχώρησα (!), να έρθετε ένα πρωί να σας κεράσω όσο παγωτό θέλετε.

Καλή μου κοπέλα, καθόλου δε μας 'στεναχώρησες'. Μας υποτίμησες, καθώς μας φέρθηκες σαν να ήμαστε πελάτες β' κατηγορίας. Και προφανώς δε σκοτιστήκαμε καθόλου για το παγωτό. Με τη διάκριση εις βάρος μας θιχτήκαμε και προσβληθήκαμε.

Προφανώς κάποιοι ήθελαν το χώρο 'όλο δικό τους' εκείνη την ώρα. Έστω, δεκτό. Αφού δεν επιθυμούσαν, ωστόσο, την παρουσία τρίτων, όφειλαν από την αρχή να μας πουν πως δεν δέχονταν πελάτες το συγκεκριμένο βράδυ. Όχι να μας αφήσουν να καθήσουμε, να παραγγείλουμε, κι έπειτα να μας φερθούν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Διότι τελικά, πέσαμε θύματα ρατσισμού. Κοινωνικού ρατσισμού.

7 comments:

foolish cloud said...

Όντως κάτι τέτοια είναι που σε εκνευρίζουν και σου τη δίνουν...

Υπομονή.. Η επανάσταση θα τα λύσει όλα.

Εvgenia Tr said...

έπρεπε να σηκωνόσασταν κ να φεύγατε!

iLiAs said...

..εντελώς ξεφτίλα..κωλομάγαζο!

Εσυ να είσαι καλά :)

tulipa nera said...

συννεφάκι μου καλησπέρα κι από δω! Χαίρομαι που πέρασες :)

ευγενία μου έχεις δίκιο, αν δεν μας είχε φέρει ήδη τα ποτά, θα είχαμε σηκωθεί... με τέτοια άθλια συμπεριφορά...

ilia μου ντροπή σε κείνους, εμείς βρίσκουμε κι αλλού μέρη- στέκια! Και θα τα γράφω κι εδώ για να τα μαθαίνουμε όλοι ;)

Είδωλο said...

Honey this is Greece.

Αλλωστε αυτα τα δηθεν κουτλτουρελ ειναι τρελλα κωλομαγαζα.
Και καταλαβα για ποιο μιλας και ειναι παντα αγενεστατοι

tulipa nera said...

Ωραίο αυτό το 'δήθεν κουλτουρέλ', καλά το περιέγραψες! Και χαίρομαι που έγινε φανερό ποιο ήταν, γιατί πραγματικά δεν αξίζει να σπαταλάμε το χρόνο και τα χρήματά μας σε τέτοιου είδους μαγαζιά...

Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

elkibra said...

Κι εγώ νομίζω πως κατάλαβα γιά ποιό μέρος μιλάς. Την επόμενη φορά, αν υπάρχει επόμενη, ρώτα ποιός είναι ο υπεύθυνος/η και κάντον/η να ντραπεί. Η τελευταία ελπίδα με τους ανθρώπους είναι να τους κάνεις να ντρέπονται, ιδιαίτερα όταν συμπεριφέρονται λάθος σε νέους/ες, δηλαδή στο αύριο!

Σ' ευχαριστώ που ανοίγεις το blog. Σού'χω στείλει ένα μήνυμα. Το πήρες;
Κώστας Λ.