Wednesday, August 29, 2007

Πολιτισμός ή εκ-πολιτισμός;

Ως έθνος, κακά τα ψέμματα, δεν έχουμε καλή σχέση με την έννοια του πολιτισμού. Αν στην Αρχαιότητα αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο ένας αξιοθαύμαστος πολιτισμός, ο οποίος γοήτευσε, επηρέασε και ενέπνευσε τόσες γενιές ξένων, είναι φανερό πως εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες, 'πέρασε και δε μας άγγιξε'.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου για να θαυμάσουν από κοντά τον Παρθενώνα, να περπατήσουν στην Αρχαία Αγορά, να επισκεφθούν το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και να δουν πολλά ακόμα σπουδαία αρχιτεκτονήματα σε διάφορα μέρη της χώρας. Κι εμείς στην καλύτερη περίπτωση περνούμε από μπροστά τους σφυρίζοντας αδιάφορα. Στη χειρότερη, αγνοούμε και την ύπαρξή τους. "Μάθε ό,τι θα σου χρησιμεύσει για να βγάλεις χρήματα" είναι το μότο μας- γιατί εμείς οι Έλληνες 'είμαστε έξυπνοι, όχι σαν τους κουτούς τους Ευρωπαίους που ασχολούνται με ερείπια'. Μα προφανώς, η αρχαιότητα δεν 'πουλάει', οι χρηματοδοτήσεις και τα μεγάλα κέρδη απαντώνται σε άλλους κλάδους... κι εκείνοι -οι λίγοι- που ασχολούνται και ψάχνουν να μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω γι'αυτήν είναι τύποι 'περιθωριακοί', 'στον κόσμο τους', ως και 'παρακμιακοί'!!!

Έτσι και για τα μνημεία μας δεν ενδιαφερόμαστε, δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή. Ναι, πικρή αλήθεια, μα όσο κι αν μας πονάει, ας τολμήσουμε επιτέλους να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια. Κάηκε η Ολυμπία. 'Σώθηκε η Αρχαία Ολυμπία' λένε, με φωνή περήφανη και με τα αυτιά τεντωμένα να ακούσουν τα ευχαριστήριά μας. Σοβαρά μιλάμε;;; Τι ακριβώς σώθηκε; Μνημείο δεν είναι μόνο τα μάρμαρα, ούτε τα σπουδαία ευρήματα που φυλάσσονται στα δύο μουσεία -παλιό και νεότερο.

Αντιγράφω από το Χάρτη της Βενετίας (=πλαίσιο αρχών σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιούνται οι αποκαταστάσεις των αρχιτεκτονικών μνημείων στη σημερινή εποχή/ καθιερώθηκε σε διεθνές συνέδριο Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών στη Βενετία, το 1964):

[...]
Ορισμοί:
1. Η έννοια ενός ιστορικού μνημείου δεν καλύπτει μόνο το μεμονωμένο αρχιτεκτονικό έργο, αλλά και την αστική ή αγροτική τοποθεσία που μαρτυρεί έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, μια ενδεικτική εξέλιξη ή ένα ιστορικό γεγονός. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις μεγάλες δημιουργίες αλλά και για ταπεινά έργα που με τον καιρό απέκτησαν πολιτιστική σημασία.
[...]

Είναι λοιπόν προφανές ότι στον ορισμό του μνημείου περιλαμβάνεται και το Κρόνιο Όρος, το οποίο κατακάηκε. Άρα για ποιο λόγο καυχιόμαστε ότι σώσαμε την Ολυμπία;... Όλη η διεθνής κοινότητα σκύβει το κεφάλι από τη θλίψη... Κι εμείς γεννούμε ένα σωρό άνευρες δικαιολογίες για το Κρόνιο Όρος που έγινε στάχτη, για έναν τόπο που ίσως δεν έχουμε καν επισκεφθεί -ούτε μια φορά!, για ένα μνημείο που δεν κάναμε ούτε την ελάχιστη προσπάθεια να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε...


14 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

ΚΑΨΑΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΚΑΨΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ.
ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΗΚΑΜΕ ΔΙΕΘΝΩΣ!!!!
Και βγαίνουμε στα παράθυρα και τις συγκεντρώσεις να αλληλοκατηγορούμαστε....
Το κακό είναι πως βλέπω και κόσμο σ' αυτές τις συγκεντρώσεις.
ΜΑ ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ;;;;

Καλώς σε βρίσκω!!!

Γλαρένιες αγκαλιές

Chameleon_Dark said...

Σώσαμε την Ολυμπία??? Δεν το νομίζω, διότι στην ουσία, βεβηλώσαμε την ιερότητα του χώρου, επιλέγοντας να κάνουμε περικοπές στο σύστημα πυρόσβεσης, μιας και στη "ζυγαριά", νίκησε η λογική του "κρατικού κορβανά" (εκλογές έρονται βρε αδερφέ, θα τα χρειαστούμε αυτά τα χρήματα...Από που θα βγούνε τα ρουσφέτια???)

Κι έχεις τα τομάρια, και σχολιάζουν με άνεση "κάποια δέντρα καίκαν μόνο...": Τα δέντρα κάηκαν, τα κούτσουρα όμως που μας κυβερνούνε,στέκουν ακόμα αγέρωχα...

iLiAs said...

Καλό μήνα να έχεις!
Ν' ανθίσουν οι τουλίπες, να χρωματίσουν τις μέρες μας! :)

Πρασσάς K. said...

@ chameleon dark

Εύστοχο και διασκεδαστικό το σχόλιο σου για τα κούτσουρα.

Η αλήθεια είναι πως ένας από τους βασικούς λόγους που αδιαφορούν τα 'κούτσουρα' για την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ότι ένα σοβαρό ποσοστό της κοινής γνώμης την έχει γραμμένη, όπως σωστά επισημαίνει η οικοδέσποινά μας.

prophet81 said...

Μήπως ήρθε η ώρα να ανακυρήξουμε και τον άνθρωπο ως "ιστορικό μουσείο", μπας και γλιτώσουμε μερικές ζωές; Λέω εγώ τώρα...

Καλημέρα και πολλά φιλιά στα μούτρα...

tulipa nera said...

Την καλησπέρα μου σε όλους, και καλό μας μήνα, έστω και με λίγη αργοπορία! Μπήκε ο Σεπτέμβριος κι άρχισα να τρέχω πάλι :)

ilia, την καλύτερη ευχή έκανες, μακάρι να έρθει λίγο χρώμα στη ζωή μας, που έγινε κατάμαυρη αυτές τις μέρες.

Το θέμα της Ολυμπίας με πλήγωσε πολύ. Το Μόναχο, διαμέσου του δημάρχου του, Christian Ude, προσφέρθηκε να συμβάλει στην αναδάσωση του Κρόνιου Όρους. Επιπλέον θα διαθέσει μεγάλο χρηματικό ποσό στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης- το ποσό αυτό δε, προέρχεται τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από ιδιώτες.

Οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερη σχέση με το συγκεκριμένο μνημείο: οι ανασκαφές στην Ολυμπία αποτελούν το πιο παλιό και το πιο σπουδαίο ερευνητικό πρόγραμμα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Πέρα από αυτό όμως, χαρακτηριστική είναι η αλληλεγγύη και η προσφορά βοήθειας από τους απλούς Γερμανούς πολίτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Μακάρι να αγαπούσαμε κι εμείς εδώ τόσο τα μνημεία μας, να μην τα αφήναμε απροστάτευτα...

Σοφία said...

Άστα να πάνε...

Paranoia said...

όμορφο "σπίτι"
όμορφες σκέψεις
χαίρομαι που "σε συνάντησα"

καλημέρες χαμογελαστές

Dream_Rider said...

Παίρνουμε αυτά που μας αξίζουνε σα λαός... Έχουμε το κράτος και τους πολιτικούς που μας αξίζουν! Πιστεύω οτι αν μπορούσαν, και τα άλλα μνημεία θα αυτοπυρπολούνταν.. Γιατί αυτά δε μας αξίζουν και έχουν περισσότερο φιλότιμο από εμάς. Στέκονται τόσο καιρό μπας και τους ρίξουμε καμιά ματιά και ντραπούμε και καθόλου..

Haris said...

Πολύ ωραίο. Συνταρακτικό.

Η σχέση μας με την αρχαιότητα περιορίζεται στα καταστήματα και στις βιτρίνες...

tulipa nera said...

Σοφία μου, welcome back! Περιμένω με ανυπομονησία διηγήσεις και φωτο από τις διακοπές! Ελπίζω να πέρασες όμορφα και να ξεκουράστηκες! Εδώ, η πραγματικότητα είναι τόσο άσχημη και -πλέον- προβλέψιμη, ώστε μας κουράζει...

paranoia, σ'ευχαριστώ. you are always welcome here! Χαίρομαι κι εγώ που 'συναντηθήκαμε'.
:)

dream rider, i couldn't agree more... Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Κι αυτά τα μνημεία αξίζουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και στοργή...

haris, νομίζω συμφωνώ απόλυτα. Κρίμα η αρχαιότητα να μας ενδιαφέρει μόνο όταν υπάρχει και ο εμπορικός παράγοντας στη μέση... Καλως ήρθες!

Σοφία said...

Ευχαριστώ & καλώς σας βρήκα! Φυσικά ετοιμάζω σχετικό ποστ :-)

Anonymous said...

nai na simfoniso pos afta pou eginan kapote einai aksia thavmasmou... to provlima einai pos meiname se afta, den proxorisame... kai to xeirotero...afta pleon apoteloun meso gia na fanatizontai oi neoi kai na ginontai ethnikistes... kala xrisa ta arxaia... alla kai o karatzaferis se afta exei kollisei... opote thelei prosoxi!!!!

tulipa nera said...

melina καλησπέρα και καλωσήρθες! Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις ψηλά, αλλά να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να πας ακόμα ψηλότερα...